Serc

Weekmenu even weken

Maandag 4 augustus

Pasta met kip perziken in  een roomsaus

Bereidingstijd: 10-20 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
zak of pak willekeurige pasta
400 gram kipfilet
pakje Boursin
blik perziken op siroop
1 prei
een bakje champignons
twee teentjes knoflook
Italiaanse kruiden
kipkruiden

Voorbereiding:
Kook de pasta en snij de prei in ringetjes en de champignons in plakjes.

Bereidingswijze:
Snij de kipfilet in stukjes en bak deze in olie met een beetje kipkruiden bruin. Bak ook de champignons en de uitgeperste knoflook mee, en voeg als laatste de prei toe zodat ie nog een beetje knapperig blijft.
Laat de boursin smelten in het mengsel en voeg als allerlaatste de perziken in stukjes toe. Voeg een a twee eetlepels van de siroop toe aan de kipsaus. Met veel kruiden op smaak brengen.

Dinsdag

Pittige kipfilet a la Pizzaiola

Bereidingstijd: 10-20 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
400 gram kipfilet
peper, zout
bloem
2 el olijfolie
1 blikje tomatenblokjes
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
½ rode Spaanse peper
2 tl oregano
100 gram dunne plakjes pittig belegen kaas
1 glas droge witte wijn

 

 

Voorbereiding:
Ui en knoflook pellen en snipperen. Spaanse peper schoonmaken, pitjes verwijderen en in kleine stukjes snijden. 1 eetlepel olijfolie in een kleine pan verwarmen en hierin de peperstukjes, ui en knoflook even aanzetten. Afblussen met de wijn en laten inkoken tot er nog ± 1 eetlepel over is. De tomatenblokjes toevoegen en aan de kook brengen. Het geheel laten indikken tot er bijna geen vocht meer over is. Op smaak maken met peper, zout en oregano. Kipfilet in dunne plakken snijden. Bestrooien met wat peper, zout en bloem. Rest olie verhitten en kipfilet snel aan beide kanten lichtbruin bakken.

Bereidingswijze:
Kip naast elkaar in een ovenschaal leggen. Tomatensaus erover verdelen.
Wat oregano erover strooien en een lekkere plak kaas erop leggen. Ongeveer 20 minuten in het midden van de oven op 200° C , zodat de kaas is gesmolten en lichtbruin is.

Lekker met een pastagerecht of met gebakken aardappelen en sla.

Woensdag

Spaghetti met garnalen in Italiaanse roomsaus

Bereidingstijd: 20-30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
400 gr  spaghetti
250 gr rauwe garnalen, diepvries
2 el. olijfolie
klontje roomboter
1 takje verse
½ tl. kerriepoeder
vers gemalen zwarte peper
zeezout

Voor de saus:
2 uien
2 tros- of roma tomaten
2 teentjes knoflook, geperst
250 ml groentebouillon
100 ml droge witte wijn
200 ml slagroom
1 tl suiker
2 tl tomatenpuree
1 el vers gesnipperde basilicum
2 el vers gesnipperde platte

Bereidingswijze:
Neem een pan met zout water en kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking. Ontdooi garnalen, was ze en dep droog. Kruid ze met peper, zout en kerriepoeder. Neem de wok, doe er olijfolie in met een klontje boter (dan spat het niet), voeg takje verse tijm toe en roerbak garnalen 3 minuten tot ze gaar zijn. Uitnemen. Tomaten wassen en snipperen, uitjes snipperen en knoflook persen. Smoor 5 minuten in dezelfde wok in het restantje olie. Breng op smaak met peper, zout en suiker. Afblussen met bouillon, witte wijn en room toevoegen. Zet vuur hoog en laat inkoken. Vocht verdampt en saus wordt mooi dik. Voeg geroerbakte garnalen weer toe, roer er tomatenpuree door tot de kleur mooi wordt en roer de gehakte kruiden erdoor. Laat de spaghetti uitlekken, doe warme pasta op diepe borden en schep de saus erover. Garneer met wat extra peterselie. Smullen want dit is erg lekker!
Serveer er een lekkere salade bij.

Donderdag

Pittige oosters gekruide biefstukreepjes met paprika en lente-ui

Bereidingstijd: 10-20 minuten

Ingrediënten voor 4 personen
600 gr. biefstuk in reepjes
4 el. zonnebloemolie
1 el. maizena
4 sjalotjes
2 flinke teen knoflook
2 flinke rode paprika's
4 lente-uitjes
± 2 cm verse gember
¼ l. droge sherry
3 el. Japanse sojasaus
zout en peper
2 tl. korianderpoeder
1 tl. gehakte peterselie

Voorbereiding:
Meng 1 eetlepel olie met de maizena, korianderpoeder en wat zwarte peper.
Roer de biefstukreepjes hierdoor en laat het vlees hierin even (± 10 minuten) marineren. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de paprika en snij deze in smalle reepjes. Snipper de gemberwortel heel fijn. Maak de lente-uitjes schoon en snij deze in smalle ringetjes.

Bereiding:
Verhit de overige olie in de wok. Bak hierin de biefstuk (in gedeelten) op hoog vuur heel snel om en om aan. Haal uit de pan, schep op een bord en dek af met aluminiumfolie. Bak in het overgebleven vet de sjalotjes, knoflook en gemberwortel tot deze gaan geuren. Voeg de repen paprika en de lente-uitjes toe. Bak heel even mee. Blus af met de scherry. Doe de biefstuk weer in de pan. Maak op smaak met zout,  sojasaus en chilisaus.
Strooi er voor het opdienen gehakte peterselie over.
Lekker met gebakken aardappel en een gemende sla.

Voorbereiding:
Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de rode peper schoon en snij deze in kleine stukjes. Verwarm de oven voor op 200° C. Verhit de olie in de pan.
Bak hierin de pepr, ui en de knoflook in ± 3 minuten onder voortdurend roeren.
Voeg de kerriepoeder en gemberpoeder toe en bak heel even mee. Voeg de mango chutney en de kokosmelk toe. Breng aan de kook. Laat heel even doorkoken. Doe de chilisaus erbij en roer goed door. Proef of het geheel naar je smaak is.

Bereidingswijze:
Kruid de vis met peper en zout. Leg de vis in de ovenschaal. Giet de warme saus over de vis. Zet de vis 10 - 15 minuten in het midden van de de voorverwarmde oven. (Afhankelijk van de dikte van de vis).

Lekker met aardappelpuree, doperwtjes en worteltjes.

Bereidingswijze:
Neem een pan met water, breng aan de kook en doe er 2 kopjes basmatirijst in. Kook rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de rijst kookt voeg dan garam masala toe en laat meekoken. Zo krijg je rijst met een geweldige smaak. Al die smaken van de geroosterde specerijen trekken in de rijst. Als rijst klaar is afgieten en eventueel restjes van stukjes steranijs of kaneelstokje eruit halen. Houdt warm. Wok nemen, olie erin, geperste knoflook, chilipeper, gember, kerrie, ketoembar, djahe erbij en glazig wokken. Wok op hoog vuur en blokjes  kipfilet toevoegen en roerbakken in het kruidenmengsel. Verder op smaak brengen met peper en zout. Lente-uitjes, 3 steeltjes, in centimeter grote stukken snijden en kort mee wokken. Afblussen met kokosmelk en nog 10 minuten laten pruttelen. Tenslotte mangoblokjes erbij en laat nog 5 minuten pruttelen tot alles lekker warm is en dan als laatste de abrikozen chutney er goed door roeren en zo lekker op smaak brengen. Mooie schaal nemen (van aardewerk), rijst erin doen en curry erover verdelen en op tafel zetten. Smullen. NB. 2 kopjes rijst (1 kop p.p.) is voldoende en anders ietsje meer nemen.

Serveer hierbij een lekkere frisse komkommersalade met dille.

Zondag 27 juli

Pikante, romige Hongaarse paprika gehaktballetjes

Bereidingstijd: 20-30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

500 gr gehakt
2 uien
2 teentjes knoflook
1 ei
4 el paneermeel
Zwarte peper
Zeezout
1 tl. zoete paprikapoeder
2 el. ajvar (kruidenmengsel) ( te koop bij appie)
400 ml groentebouillon
100 ml slagroom
2 grote paprika's, groen, rood
200 gr champignons
1 el. aardappelzetmeel of maizena
2 tl. Dijon mosterd
verse gesnipperde peterselie

Bereidingswijze:
Doe gehakt in een schaal, meng met ei, 1 ui gesnipperd, paneermeel, veel peper, zout, geperste knoflook, paprikapoeder, 1 el gesnipperde peterselie en mosterd. Rol daarvan 10-12 balletjes en laat even opstijven in de koelkast. Doe wat olijfolie met wat boter in een pan en bak balletjes rondom mooi bruin en uitnemen. Snijd ui nummer twee in halve ringen, champignons in plakjes en paprikas in reepjes. Bak even aan in het braadvet en blus af met groentebouillon. Laat dan 5 minuten smoren. Slagroom of kookroom en 2 el Ajvar toevoegen. Even de saus proeven en op smaak brengen met peper en zout. Saus eventueel nog iets binden met Honig aardappelzetmeel of maizena. Balletjes terugdoen in de paprikasaus en lekker warm laten worden. Eet smakelijk.