Serc

Seizoen gerechten

Tips voor de Valentijsdag ( voor de thuis blijvers )

*Zorg voor een mooie bos bloemen (bij voorkeur rode rozen)
*Zorg dat je eerder thuis bent als je geliefde om het een en ander voor te bereiden
*Breng sfeer in huis aan door kaarjes aan te steken en een romantisch muziekje op te zetten
*Zorg dat er een fles met bubbels koud staat (Prosecco of Champagne) met twee glazen en bonbons in hartjes model
*Dek de tafel alvast voor twee personen met alles erop en er aan
*Tref voorbereidingen voor het 3 gangen diner
*Het Diner (suggestie voor menu vindt u hiernaast)
*Na het dineren snel alles opruimen
*Romantische film opzetten vergezeld met een glaasje likeur en wat snoeperij
*Slaap lekker en droom maar lekker weg. WELTERUSTEN

3 gangen keuze menu

Vlees:                                                                Vis:

Tomatensoep met verse basilicum              Hollandse garnalen cocktail

Varkenshaas met Cranberrysaus                 Gegrilde zalmfilet
Aardappel kroketjes                                         Aardappelkoekjes 
Broccoli                                                              Frisse salade van mango en tomaat

Ijs met aardbeien, perzik en Prosecco         Aardbeien met chocoladesaus

Vleesmenu

Tomatensoep met verse basilicum

Benodigheden:
2 eetlepels olijfolie
2 sjalotten gesnipperd
2 tenen knoflook fijngesneden
750 g tomaten rijp in stukjes
2 theelepels paprikapoeder
750 ml kruidenbouillon (van tablet)
1 zakje verse basilicum (15 g)

Bereiden: ± 15-20 min.
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de sjalotten en knoflook zachtjes glazig. Schep de tomaat en het paprikapoeder erdoor en bak dit al roerend 5 minuten op hoog vuur. Voeg de kruidenbouillon toe en kook de soep nog 10 minuten. Pureer het geheel met een staafmixer. Warm de tomatensoep nog even door en voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes (door ze te scheuren, blijven de randjes mooi groen) en roer ze op het laatste moment door de soep. Serveer de tomatensoep in grote soepkommen.

Varkenshaas met Cranberrysaus

Benodigheden:
  200 g varkenshaas
  4 plakjes ontbijtspek
  250 g aardappelkroketjes
  300 g broccoli
  20 gr. margarine
  zout en peper
  125 ml. fruit voor vlees Cranberry
  2 eetlepels room

Bereiden:  ± 20 min.
Varkenshaas in 4 dikke plakken snijden. Ontbijtspek om de plakken varkenshaas wikkelen, en bestrooien met zout en peper. Aardappelkroketjes bereiden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Broccoli schoonmaken en in roosjes verdelen. Broccoli in ongeveer 5 minuten beetgaar koken en afgieten. Intussen in een koekenpan margarine verhitten en de varkenshaas in ongeveer 8 minuten gaar en bruin bakken. Halverwege keren. Varkenshaas uit de pan nemen en warm houden. Fruit voor vlees door het bakvet roeren en 2 minuten opwarmen. Room erdoor roeren. Varkenshaas op borden leggen, saus erover schenken en serveren met de aardappelkroketjes en broccoli.

Ijs met aardbeien, perzik en Prosecco

Benodigheden:
1 bakje aardbeien (125 g)
1 perzik, ongeschild
2 bollen frambozen sorbetijs (beker 250 ml)
1/2 fles prosecco (a 0.375 liter)
blaadjes munt

Bereiden:   10 min.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in de lengte doormidden. Halveer de perzik en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in partjes. Schep in 2 kommen 1 bol sorbetijs. Verdeel het fruit eromheen. Schenk de prosecco over het ijs en fruit. Garneer elke kom met wat blaadjes munt.

 

 

 

Vis menu

Hollandse garnalencocktail

Benodigheden:
0.4 dl slagroom
½ dl mayonaise
mespunt chilipoeder
1 eetlepel tomatenketchup
½ eetlepel whisky (slijter)
citroensap
zout
150 g Hollandse garnalen
(versgemalen) peper
ijsbergsla (enkele blaadjes)
2 takjes peterselie

Bereiden: ± 10 min.
In kom slagroom half stijf kloppen. Mayonaise, chilipoeder, tomatenketchup en whisky erdoor scheppen. Cocktailsaus op smaak brengen met enkele druppels citroensap, zout en peper.In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Garnalen goed laten uitlekken. IJsbergsla in fijne reepjes snijden, wassen en goed laten uitlekken.
Sla over coupes verdelen. In midden bergje garnalen scheppen. Cocktailsaus erover scheppen. Garneren met snufje chilipoeder op saus en peterselie.

Aardappelkoekjes met gegrilde zalm 
250 gr. kruimige aardappels, zoals Doré of Eigenheimer
1  ui
½ ei
1 eetl.volkorenmeel
200 gr. zalmfilet
75 ml. zure room
- zout en zwarte peper
- olie om te frituren
- takjes verse dille of peterselie om te garneren

Bereiden: ± 20 min.
Verwarm de oven voor op 120 °C. Schil en rasp de aardappels en snipper de ui; doe beide in een zeef. Druk er met een lepel zoveel mogelijk vocht uit. Doe het mengsel over in een mengkom en vermeng hem met , ei, bloem, zout en peper. Schenk een bodempje van 8 mm olie in een koekenpan en laat het zo heet worden dat er een blauwe damp afkomt. Schep een lepel van het aardappelmengsel in de pan, druk het plat tot een koekje van ca. 5 cm doorsnede. Bak 4-6 koekjes tegelijkertijd. Bak ze in ca. 1 minuut goudbruin, draai ze om en bak de andere kant ook goudbruin en knapperig. Van binnen moeten de koekjes nog zacht zijn. Neem de pannenkoekjes uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en hou ze warm in de oven terwijl de rest wordt gebakken.
Schuif de grillplaat ca. 10 cm. onder de hete grill en rooster de zalmfilet in in ca. 3 minuten bruin keer ze om en de andere kant nog eens 2 min. serveer hier een frisse salade bij van blokjes tomaat en blokjes mango aan gemaakt met een neutrale dressing.

Aardbeien met chocoladesaus:
1 tablet pure chocolade (a 100 g)
½ bekertje slagroom (125 ml)
1 doos aardbeien (250 g), gewassen

Bereiden: ± 15 min.
Breek de chocolade in stukjes in een aluminium wegwerpbakje. Schenk er de slagroom bij. Zet het bakje op de nog warme, maar niet al te hete barbecue en laat de chocolade al roerend smelten. Doop de aardbeien in de chocolade.