Geschiedenis van Maassluis
Geschiedenis van Maassluis
Maassluis eerste stad aan de Waterweg.
De historie van Maassluis en haar bewoners is voelbaar in de stad. Schrijver Maarten 't Hart verwierf wereldwijde bekendheid met zijn vertellingen over de Maassluizers. Het blijft ook meer dan de moeite waard om een duik in het verleden van de stad te nemen. De actieve Historische Vereniging Maassluis bestaat al meer dan 25 jaar en geeft een kroniek uit over de geschiedenis van Maassluis. Het Klaphuys in de kuiperij aan de Ankerstraat opent wekelijks haar deuren, zodat oude maar ook nieuwe 'Sluizers' hun hart kunnen ophalen aan de verhalen van vroeger, voorzien van unieke filmbeelden.
Ook op cultuurgebied heeft Maassluis het nodige te bieden. De Kunst- en Atelierroute geeft jaarlijks de start van het cultureel seizoen aan. Naast beeldende kunst is er ook aandacht voor muziek. De Maassluise Muziekweek trekt deelnemers uit het hele land aan. Aan de Dr. Albert Schweitzerdreef staat een nieuw muziekgebouw dat onderdak biedt aan drie muziekverenigingen: Kunst na Arbeid, het Wapen van Maassluis en de Dukdalfband. Daarnaast is de Maassluise Harmonie met regelmaat te horen. Cultuur en vermaak gaan hand in hand bij de verschillende koren die actief zijn. Naast het Waterwegkoor en het Meezingkoor is shantykoor Die Maeze Sanghers tot ver in de regio actief. Tijdens het jaarlijkse Maassluise Vol-Koren festival geniet en zingt ook het publiek met hen mee.
Maassluis heeft vele monumenten. De Groote kerk (1639) met het beroemde Garrelorgel (1732) brengt vele bezoekers in vervoering. Maar ook de prachtige panden op de Marnixkade, het Delflandhuis, het oude Raadhuis en het Coppelstockhuis aan de Hoogstraat spreken tot de verbeelding. Molen De Hoop aan de Zuiddijk heeft eveneens een prominente plaats aan de rand van het centrum. Elke woensdag en zaterdag kunnen bezoekers terecht in de molem, die bij voldoende wind nog altijd draait en maalt.
Wie Maassluis zegt, kan niet om de sleepvaart heen. De tweehonderd vrijwilligers binnen de Stichting Sleepboothaven Maassluis houden het zeevaart verleden van de Maassluise bevolking in ere. Vanuit de haven van Maassluis trokken de Hollanders decennialang over de wereldzeeën en maakten zij naam en faam met hun kennis en durf om de zee te trotseren. Sinds 1979 is in het voormalige Stadhuis aan de Hoogstraat het Nationaal Sleepvaartmuseum gevestigd. Een unieke collectie foto's en materialen brengt het heden en verleden van de vaderlandse sleepvaart aan de voeten van de geïnteresseerde bezoeker.
De prachtige stoomzeesleper 'Furie' heeft haar ligplaats aan de Stadhuiskade en vaart ongeveer tienmaal per jaar uit. Vrijwilligers van de Stichting Hollands Glorie onderhouden het schip al dertig jaar. De zeesleper 'Hudson' gebouwd in 1939, herbergt de sfeer van toen en biedt bovendien plaats aan een fraaie expositie over het schip in oorlogstijd. In de buitenhaven worden de zeesleper 'Elbe' en het bergingsvaartuig 'Bruinvisch' door enthousiaste vrijwilligers gerestaureerd. Over niet al te lange tijd varen zij ook weer uit met passagiers die de oorsprong van de sleepvaart en de berging opnieuw willen beleven. Ook de slepers Adriaan en Krimpen maken onderdeel uit van de Stichting Sleepboothaven. Alle schepen zijn beeldbepalend voor de periode waarin zij gebouwd zijn. Een schouwcommissie ziet toe op de samenstelling van de vloot, waaraan men in de toekomst nog enkele schepen hoopt toe te voegen.
Al sinds 1980 wordt in en rond de haven het maritiem stadspromotiefeest Furiade georganiseerd. Bijna 100.000 bezoekers genieten in het eerste weekend van oktober van de gezellige sfeer rond de verlichte vaartuigen in de haven, een lampionoptocht en een vuurwerkshow en de activiteiten op schepen en kades. In 2012 is dit evenement al voor de 33ste keer gehouden.